Greenwood Residence

 

Greenwood Residence

 

Evanston, Illinois

The 130,000sf athletic and community center will contain three indoor ice rinks (Olympic, professional, and studio), two basketball gymnasiums, locker rooms, a public library, and community rooms.  The LEED Silver certified building’s design grows directly out of its beautiful natural setting---Crown Park.  The building hugs the park’s west boundary, buffering it from busy Dodge Avenue and forming a richly landscaped parkland of recreational programming that extends all the way to two schools on the east.  The building’s mass echoes Crown Park’s quietly dominant horizontality.  Its lightweight cladding of metal panels---painted in various natural greens, perforated in flowing organic patterns, and floating at tree height---mirrors the surrounding vegetation.  The building opens up to the site, marrying inside and outside.  A green land bridge, tie the building to the playing fields.  Glass around the entire building perimeter at grade level allows views into the building from the street and views of the street and fields from within.  A carefully screened outdoor reading garden, open to the sky, anchors the corner of Main Street and Dodge Avenue with direct access to the Library and Community Center.  Translucent clerestory glass at the top building perimeter to allows for natural day lighting of all spaces.  

 

Client

Withheld

Status

Under Construction

Related Categories

Residential

Project Data

Area/Budget: 6,000sf / withheld

Scope:  new residence

Project Team: David Woodhouse, Andy Tinucci, Mary Ward (project architect), Taylor Chan, Francisco Alvarez Rincon, Elliott Riggen; Chris Cordell (construction manager)

Rockey Structures (structural); Morton Gestalt (m/e/p); Greengard (civil); WoodTin Build (general contractor)